Samstag, 10. Oktober 2009

noi cine suntem?

ce ne influenteaza perceptiile?... sau, altfel spus, cat de "reale" sunt perceptiile noastre? cat de "pur" ale noastre? in ce proportie te poti baza pe ele ca fiind intr-adevar? si fiind chiar ale tale?
ce ne influenteaza gandirea?... sau altfel spus, de unde ne provin noua gandurile? cat de mult sunt in mod cert ale noastre?
ce ne influenteaza visele, iluziile?... sau, altfel spus, ale cui sunt de fapt visele pe care le nutrim? de unde, de la cine le preluam? cat de mult izvorasc ele din noi?
ce ne influenteaza sentimentele?... sau, altfel spus, cat de "real" e al nostru ceea ce simtim? cat de mult e creat, imaginat... proiectat... intretinut artificial, ca intr-o coma, de visele si iluziile... pe care le nutrim?

cat din noi insine se afla in ele si cat din directiunile si regulile sociale? social si in sensul individual-colctiv, de "ceilalti", si in cel de mediu (la un meta-nivel)...
directionari precum: esti fetita? buun, pana la varsta de atata (cine a hotarat sa creasca media de varsta in ultimii ani? s-a prelungit ea, automat, odata cu cresterea sperantei de viata a individului, cu lungirea duratei de studii si calificari? si cine le-a prelungit pe cele doua?... si cine ma obliga pe mine sa preiau?)... pana la varsta de atata, se stie, tu te casatoresti si faci doi copii... si daca nu?... daca nu, fireste ca va avea repercursiuni grele asupra conceptului tau personal de sine, asupra bunastarii tale interioare... de ce? pentru ca nu te inscrii in circuitul general, dictat de...?

cat din noi se afla in ele, si cat din mijloacele de manipulare si formare ale socialului? socialul care umple roluri intregi cu continuturi (cine le decide? si de ce se schimba in timp?)... si de ce in momentul in care deviezi de la rolul ale carui directii nu tu le-ai hotarat pentru tine, sanctiunile apar la nivel de constiinta personala? la nivelul intra-psihicului tau?

si pana la urma, cine exact suntem noi insine? suntem personajul cutare din filmul sau cartea cutare... ? (si ce se intampla cand filmul sau cartea respective sunt doar unul vazut sau una citita de un parinte... de un unchi... de o bunica?) pentru ca ne-a impresionat si dorim sa-l imitam?... pentru ca i-a fascinat pe ei incat transpun asupra noastra realizarea acelui "plan" (citeste "vis" aici) ? pentru ca ni se pare noua ca ne-ar sedea si noua bine in rolul respectiv?... pentru ca ni se pare noua ca ni se chiar potriveste acel rol?

ce ne inspira atunci cand ne formam teluri, obiective de viata? si in functie de ce? cat din ceea ce joaca un rol aici e al nostru... cat... al socialului?
cat de reala e tristetea pe care o simti pentru esecul unui scop care n-a fost al tau, dar care ti-a fost transmis ca fiind? cat de reala e iubirea pe care o simti pentru o persoana pe care ai ales-o (chiar, esti sigur ca tu ai ales-o? dupa criteriile cui?) sa intemeiezi cu ea o familie, ca sa nu iesi din rasterul prevazut?


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen